Opzoek naar de voetsporen van de bever

Niet alleen de voetsporen van de bever maar ook Galloway runderen, vliegende kakelende ganzen en omwaaiende bomen krijgen wij te zien tijdens de wandeling in RivierPark Maasvallei. Onder begeleiding van onze gids, MaasVerkenner Leo, die het gebied op zijn duimpje kent, gaan we met een groepje van zes volwassenen en twee kinderen op pad.


De bever
’Je krijgt vanmiddag geen bever te zien, maar ik heb wel een andere verrassing,’ zegt Leo tegen de twee enthousiaste kinderen. Op zijn verzoek lopen wij met zijn allen mee naar de achterbak van zijn auto, maakt hij de klep open en staren wij met verbazing naar een reuzebever van zeker één meter lengte. Ik moet even schakelen maar besef al snel dat het om een opgezet exemplaar gaat.

Deze bever blijkt een auto-ongeluk te hebben gehad en zijn lichaam was nog zodanig intact dat het daarna is opgezet. Leo heeft hem meegenomen om ons de kenmerken te tonen. Opvallend zijn de grote voortanden, bedekt met een harde laag oranje glazuur. De snijtanden blijven doorgroeien nadat ze door het knagen aan bomen constant afslijten. Ook heeft de bever grote achterpoten en zwemvliezen tussen de achtertenen, die hij uiteraard gebruikt om mee te zwemmen. Aan de achterpoten zit zelfs een teen met een dubbele nagel, waarmee hij zijn vacht kamt. Ondertussen aaien de kinderen de bever over zijn extreem dikke vacht. ‘Het aantal haren bedraagt ongeveer 23.000 per cm2,’ vertelt Leo, ‘waardoor de bevers ook onder water warm blijven.’ Vervolgens zet Leo de bever op de grond tegen een boom zodat we er foto’s van kunnen maken.

Het leefgebied van de bever
We bevinden ons aan de Maasplassen bij dagstrand De Grote Hegge in Thorn, op zo’n vijftien kilometer van het Limburgse plaatsje Echt-Susteren in ‘Het Smalste Stukje Nederland’. Het is een waterrijk gebied met rivieren, meren en moerassen. Aan de oevers vind je wilgen, populieren, berken en struiken. Omdat bevers hiervan houden en zich bevinden in een overgangsgebied tussen land en water vormt dit een geschikte plaats om op zoek te gaan naar zijn voetsporen. Stiekem hoop ik alsnog een bever tegen te komen maar daarvoor zijn we niet op het juiste tijdstip aanwezig. Bevers zijn namelijk actief in de schemering en de nacht. Wel kun je aan burchten en vraatsporen aan bomen en takken zien dat er bevers leven.

Dat wij sporen hebben gevonden is wel duidelijk. Je hoeft namelijk niet ver te zoeken. Er zijn holen gegraven en complete burchten van takken en modder aan de oevers gebouwd. ‘Een burcht kan wel twee meter hoog worden en een doorsnede van tien meter hebben,’ zegt Leo. Vol verbazing kijk ik naar de hoge berg met takken aan de oever en vraag mij af hoe ze dat sleepwerk voor elkaar hebben gekregen. In de buurt van de burcht staan afgeknaagde bomen met een zandlopervormige inkeping. Ook tandafdrukken zijn duidelijk zichtbaar op de stam.

De wind raast met 120 km per uur om onze oren en we worden haast weggeblazen. Wanneer we alles van een afstand bekijken horen we verderop een flinke knak en zijn we getuige van het omvallen van meerdere bomen. Gelukkig zorgt Leo ervoor dat we telkens op afstand van bomen blijven.

We struinen nog een tijdje door de natuur, luisteren naar kakelende ganzen hoog boven ons en ploeteren ons een weg door de modder. Gelukkig heb ik laarzen aan, wat in deze drassige bodem geen overbodige luxe is. Hoewel we op zoek zijn naar de sporen van de bever staan we tevens oog in oog met de prachtige Galloway runderen. Sommige relaxen liggend in het gras en andere grazen aan de bloesemboom. Ze blijken totaal geen last te hebben van de storm. Wanneer twee runderen gaan vechten maken we dat we wegkomen, waarmee tevens de wandeling ten einde is en we afscheid nemen van elkaar.

WIL JIJ NET ALS IK MET EEN MAASVERKENNER OP PAD OF OP ZOEK NAAR DE VOETSPOREN VAN DE BEVER?

Kijk op de website van RivierPark Maasvallei. Elke tweede zondag van de maand staat een MaasVerkenner voor je klaar.

Tip: Bij slecht weer kan het modderig zijn. Trek wandelschoenen of laarzen aan.
Ook is deze excursie leuk voor kinderen. Leo heeft een aantal quizvragen opgesteld waardoor de wandeling
helemaal niet saai is en hij de kinderen aan het denken gezet heeft. Onderweg schilt hij nog een appeltje voor de kids. Aan alles is te merken dat hij een echte kindervriend is.