Wandelen door drie landen op één dag
Het Smalste Stukje Nederland heeft Fleur en Ellis van Liefs uit Limburg gevraagd om een unieke route door het Limburgse land (én twee andere landen!) te ontdekken. De 'drielandenwandeling' door Het Smalste Stukje Nederland, naar Duitsland en België. En er is genoeg te ontdekken onderweg. In dit blog lees je over hun belevingen.
Het is een zonnige dag in juli, ingesmeerd en met een fles water gaan we op pad. Eerst richting Echt om de routebeschrijving op te halen bij de VVV. We zijn hier natuurlijk wel eens eerder geweest, o.a. voor ons bezoek aan het Museum van de Vrouw, maar het valt ons weer op hoe gezellig het centrum is. Wij gaan eerst kilometers vreten voordat we toe zijn aan relaxen. We ontvangen de kaart met knooppunten en de legenda van bezienswaardigheden onderweg. We kiezen ervoor om de hele route in een keer te wandelen (25,8 km), maar het is ook mogelijk om deze te splitsen in twee delen. Deze opties staan ook vermeld op de kaart.
Eerste etappe
Het startpunt van de route is het station in Susteren. Vanuit hier gaan we eerst richting het meest Westelijke punt van Duitsland. Eerst komen we langs het steenkoolverleden van Susteren. We wandelen langs de dienstwoningen van de Nederlandse Spoorwegen naar de 'kazemat' (een verdedigingswerk dat op 10 mei 1940 werd gebruikt voor de verdediging van de oostgrens). Altijd indrukwekkend om zoiets te zien, en vooral het verhaal erbij te weten. Als we doorlopen zien we even later het grensbord van Duitsland!
Westelijkste punt van Duitsland
Het stukje Duitsland dat we binnen wandelen, ook wel de 'Selfkant' genoemd, was vanaf 1949 eerst 14 jaar Nederlands grondgebied. Sinds 1963 maakt het weer onderdeel uit van de 'Bundesrepublik Deutschland'. We wandelen over de voetgangersbrug over de Beek, waar het Smalste Stukje Nederland is verbonden met de in 2015 aangelegde Duitse ontmoetingsplek. Een indrukwekkende plek, waar je op het bij bankje bij 'de 'Westzipfel' in Nederland en Duitsland tegelijk kunt zitten (wat wij ook even deden, god wat was het warm!). Wie kan dat zeggen?!
Natuurgebied 't Hout
Vanuit Duitsland lopen we Nederland weer binnen, en via een flinke lus gaan we richting natuurgebied 't Hout. We zijn (nog) niet heel bekend met het groen in deze regio, dus we laten ons verrassen. En verrast worden we, de omgeving stelt zeker niet teleur. Het natuurgebied waar we nu doorheen komen is een loofbos met diverse soorten bomen én vogels. Volgens de beschrijving heeft elk seizoen z'n charmes in dit gebied, wij genieten volop van de groene omgeving in combinatie met de Roode Beek en Vloedgraaf. Hier zou je zelfs salamanders in kunnen ontdekken. Die hebben wij helaas gemist.
Susteren en Dieteren
Vanuit het natuurgebied wandelen we 'terug' richting Susteren en Dieteren. Susteren kent een rijke historie aan kunst en cultuur. Onderweg komen we langs een beeldentuin, de Sint-Amelbergabasiliek in Susteren, en de Heilige Stephanuskerk in Dieteren. De basiliek is elke zeven jaar onderdeel van de Heiligdomsvaart. Hier liggen namelijk viertien heilige personen begraven. De grafstenen bevinden zich nog steeds in de basiliek. Deze hebben we niet vastgelegd want je moet ook nog wat zelf kunnen ontdekken ;)!
Tweede etappe
Na dit spannende verhaal vervolgen we onze weg richting het derde land: België! Maar eerst passeren we Roosteren. Langs Kasteel Ter Borch, via het struinpad, Kasteel Eyckholt en Rivierpark Maasvallei naar Maaseik. Kasteel Ter Borch is gebouwd in de 16e eeuw en verwoest in 1632. Verschillende families kregen het kasteel in hun bezit. Na een brand in 1971 werd het geheel gerestaureerd. Sindsdien is het weer een woning. De weg van Illikhoven naar Roosteren wordt ook wel het 'struinpad' genoemd. Het pad is onderdeel van het Rivierpark en je kunt er vee zoals konikpaarden en koeien tegenkomen.
Op naar België
We wandelen over de Pater Sangersbrug, met de kenmerkende handen die een touw vasthebben, Maaseik binnen. Onder de knoop van het touw staat de tekst: "Pater Sangersbrug. Twee Limburgen, één volk." Een toepasselijke leus als je het ons vraagt. Onderweg naar de Markt komen we ook nog langs de Sint Catharinakerk. In de schatkamer moeten zich bijzondere objecten bevinden. Daar komen we een keer voor terug. We hebben behoefte aan een kleine pauze en een lekkernij. Die vinden we op de Markt in de vorm van een heerlijk vers ijsje. De Markt ziet er heel gezellig uit, met vele horecagelegenheden en een opvallend beeld in het midden. Het blijken de gebroeders Eyck, twee bekende lokale kunstenaars.
Met nieuwe energie wandelen we terug richting Roosteren en Dieteren. Via natuurgebied de Rug lopen we naar Kasteel Eyckholt, vroeger de boerderij van de kasteelheer. Na 1632 werd het 'gepromoveerd' tot volwaardig kasteel, een van de kleinste in Nederland. Hier kun je tegenwoordig culinair genieten.
Even later passeren we de Heilige Stephanuskerk en uiteindelijk komen we uit bij de Koppelberg. Dit is eigenlijk een motteheuvel (aangelegde heuvel) waar vroeger een kasteel op stond. Helaas is dat verleden tijd. Volgens een legende wonen er 'auvelmenkes' onder deze heuvel, die 's nachts tevoorschijn komen. Bij mensen die een bord rijstepap met bruine suiker klaarzetten komen ze potten en pannen poetsen. Wie geen pap aanbiedt, moet zelf de risico's ondervinden... spannend!
De laatste loodjes wegen best zwaar, het was een hele tocht en we beginnen het aan de voeten te voelen. Het tempo richting startpunt ligt dan ook iets minder hoog. Maar we zijn voldaan, het was een bijzondere tocht en we hebben weer veel nieuwe plekken én verhalen in de regio ontdekt. Bovendien bezoek je niet elke dag drie landen, te voet nog wel. Ga deze unieke Drielandenwandeling zelf ontdekken en kijk voor meer informatie op de website van Het Smalste Stukje Nederland.
Liefs,
Fleur & Ellis